Σελίδες

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Κοινωτικά Θέματα

Για την οριοθέτηση της λίμνης σε Λογγάδες – Μάζια - Προσφεύγουν στο ΣτΕ και απειλούν με κινητοποιήσεις
===================
Την ομαδική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους και τις ιδιοκτησίες τους που εμφανίζονται ως Λίμνη, μετά την οριοθέτηση στο επίμαχο κομμάτι από την Ντραμπάτοβα προς τα όρια του Δήμου Παμβώτιδος, αποφάσισαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Μάζιας – Λογγάδων.
Η απόφαση αυτή ελήφθη στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Παράλληλα, οι κάτοικοι που ανησυχούν για τις περιουσίες τους, προειδοποιούν με χθεσινή τους ανακοίνωση πως σε περίπτωση που δε δοθεί άμεσα λύση στο θέμα από τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, θα προσφύγουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι Λογγάδων και Μάζιας τοποθετούνται και για τις πολιτικές προεκτάσεις που όπως ήταν αναμενόμενο, έλαβε το θέμα της οριοθέτησης της Λίμνης Παμβώτιδας στην περιοχή τους, προεκλογική γαρ η περίοδος... Χωρίς να διευκρινίσουν ποιους εννοούν συγκεκριμένα, διαβλέπουν το τελευταίο διάστημα «μία προσπάθεια ορισμένων να εκμεταλλευτούν το ζήτημα της οριοθέτησης της Παμβώτιδας στη περιοχή των Λογγάδων για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες», που καμία σχέση όπως λένε, δεν έχουν με το δικό τους αγώνα.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι ο αγώνας τους δεν έχει καμία απολύτως σκοπιμότητα και δεν υποκινείται από κανέναν, αλλά μοναδικό μέλημά τους είναι η προστασία των περιουσιών τους.
Ανακοίνωση του ΓΟΕΒ για τη στάθμη της Λίμνης

Στα 469,54 μέτρα αποτυπώνεται το απόλυτο υψόμετρο των νερών της Λίμνης Παμβώτιδας, σύμφωνα με τις μετρήσεις και τα στοιχεία του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Λεκάνης Ιωαννίνων. Βάσει των στοιχείων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, το ανώτατο υψόμετρο της Λίμνης (470,70) αντιστοιχεί στο απόλυτο υψόμετρο 469,54, οπότε με την σχετική αναγωγή προκύπτει η διαχρονική διακύμανση της στάθμης της Λίμνης σε απόλυτο υψόμετρο.

Με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, ο ΓΟΕΒ διευκρινίζει πως οι μετρήσεις που διαθέτει ο Οργανισμός από την κατασκευή του θυροφράγματος μέχρι σήμερα, αφορούν τις ενδείξεις του σταθμιμέτρου που έχει τοποθετηθεί στο θυρόφραγμα και όχι τα απόλυτα υψόμετρα της στάθμης της Λίμνης. Ως ανώτατο όριο της στάθμης της Λίμνης ορίστηκε το όριο της ανάσχεσης πλημμυρών στο ανώτερο σημείο της πόρτας του θυροφράγματος, με ένδειξη σταθμιμέτρου 470,70. Η ένδειξη του υπερχειλιστή είναι στο 470,20.

«Τα στοιχεία αυτά έχουν διατεθεί στον περιβαλλοντικό Σύλλογο το έτος 2005 κατόπιν αιτήματός του και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

============================================================
Οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας
Νόμιμο έργο χαρακτηρίζει τον αναδασμό η Επιτροπή και αφήνει εκτός οριοθέτησης τα 2/3 της επίμαχης έκτασης
Του Αλέκου Παπαδόπουλου
Ένα ανοιχτό παραθυράκι για βελτιώσεις στην αρχική απόφαση οριοθέτησης της Παμβώτιδας στην περιοχή των Λογγάδων, που μπορεί να εφαρμοστεί με μία τροποποιητική απόφαση, αφήνει η επιτροπή οριοθέτησης, που επανεξετάζει το φάκελο ύστερα από την αυτοψία που έγινε πριν από λίγες ημέρες και τις εντολές που δόθηκαν από την Περιφέρεια για επανεξέταση του ζητήματος.Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή οριοθέτησης προτίθεται να χαρακτηρίσει ως νόμιμο έργο τον αναδασμό, λαμβάνοντας υπόψιν τον τελευταίο δρόμο που βρίσκεται πλησιέστερα της λίμνης και με αποτέλεσμα τα 2/3 τουλάχιστον από τα 650 στρέμματα που αποτελούν το μήλον της έριδος, να τίθενται αυτομάτως εκτός της οριοθέτησης.Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αυτή, που μπορεί να υλοποιηθεί με μία τροποποιητική απόφαση, σίγουρα όμως δεν πρόκειται να αναφέρεται στο σύνολο των στρεμμάτων.Η λογική σύμφωνα με την οποία κινείται η Επιτροπή έχει να κάνει με την προοπτική να θεωρηθεί ως έργο και μάλιστα νόμιμο οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο, αρκεί να υπάρχει έστω και μία ένδειξη στην περιοχή. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε σε αυτό το σημείο θα μπει η κόκκινη γραμμή και δεν θα υπολογιστεί το υψόμετρο, σύμφωνα με τον υπερχειλιστή.Το ενδεχόμενο αλλαγής του ορίου του υπερχειλιστή της λίμνης, που ισχύει από το 1973 είναι απίθανο να υλοποιηθεί, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που εάν υπάρξει μία προοπτική μείωσης του ανώτατου ορίου, κάποια σημεία, όπως για παράδειγμα το Νησί, θα «πνίγονται» με την πρώτη ευκαιρία...



Ατομικές και ομαδικές προσφυγές στο ΣτΕ

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες εκτάσεων στους Λογγάδες εξακολουθούν να περιμένουν την πρόσκληση από την Περιφέρεια για την συνάντηση που πρόκειται να γίνει, την ίδια στιγμή όμως εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης ομαδικών, αλλά και ατομικών προσφυγών στο ΣτΕ.Κάποιοι μάλιστα από τους ιδιοκτήτες κατέθεσαν ήδη ατομικές προσφυγές, παρότι το χρονικό περιθώριο για κάτι τέτοιο φτάνει ως τις 31 Αυγούστου.Σύμφωνα με τον Γιώργο Μπάγια, έναν από τους ιδιοκτήτες έκτασης στην επίμαχη περιοχή η επιδίωξη είναι η ανάκληση του ΦΕΚ, το οποίο φέρει την υπογραφή της Περιφερειάρχη κας Γεωργακοπούλου.«Στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια πριν από λίγες ημέρες όλοι, πλην του αρμόδιου υπαλλήλου της Κτηματικής τάχθηκαν με το μέρος μας και ήταν υπέρ της επανεξέτασης. Δυστυχώς όμως, υπάλληλος της Κτηματικής είπε πως τα κτήματα αυτά δεν έχουν μεγάλη αξία, επομένως το δημόσιο θα πληρώσει μικρή αποζημίωση. Δυστυχώς έτσι σκέφτονται, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι», σημείωσε ο κ. Μπάγιας.Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι των Λογγάδων ενδέχεται να παραστούν στη συνεδρίαση, ζητώντας να τεθεί και να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.



Παρέμβαση των Οικολόγων

Πράσινων στην Ευρωβουλή

Τα δεινά της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας και την προσπάθεια οικοπεδοποίησης της με την πιθανή διασπάθιση μάλιστα περιβαλλοντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων έφεραν οι Οικολόγοι – Πράσινοι με επίκαιρη ερώτησή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.«Η λίμνη αποτελεί εδώ και χρόνια πεδίο μικροκομματικών συμφερόντων και εξυπηρετήσεων, με τους τοπικούς πολιτικούς άρχοντες να πρωταγωνιστούν και σήμερα, όπως και οι προκάτοχοί τους εδώ και δεκαετίες, στην προσπάθεια συρρίκνωσης, υποβάθμισης και τσιμεντοποίησης της παρόχθιας ζώνης της.Εδώ και αιώνες οι αγροτικές εκτάσεις, τα περιφερειακά χωράφια και βοσκότοποι αποτελούν οργανικό τμήμα κάθε λιμναίου οικοσυστήματος και κάθε σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική θα έπρεπε να προωθεί την ενσωμάτωση τους στις προστατευόμενες περιοχές ως έχουν (και όχι ως εν δυνάμει οικόπεδα) δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους αγρότες της περιοχής για παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών. Αντί αυτού, καλοθελητές πολιτικοί, προβάλλουν την δυνατότητα οικοπεδοποίησης ως status quo, τα αμφίβολης νομιμότητας αναχώματα, τις ανταλλαγές γης και τον τσιμεντο-ποδηλατόδρομο ως μοναδικές λύσεις. Έτσι, και εκ του πονηρού, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ψεύτική αντίθεση μεταξύ των παραδοσιακών χρήσεων γης και της προστασίας της λίμνης, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να την κατακρεουργούν για την εξυπηρέτηση των οικοδομικών συμφερόντων που δουλικά υποτάσσονται.Οι λίμνες της χώρας μας υποφέρουν και η Παμβώτιδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Πέρα από κάθε κοντόφθαλμο συμφέρον, η λίμνη μας αποτελεί κτήμα των μελλοντικών γενεών, ευρωπαϊκή φυσική και ιστορική κληρονομιά και στολίδι της χώρας μας», σημειώνουν και ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν προτίθεται να αναλάβει μέτρα ώστε να αποτραπεί περαιτέρω υποβάθμιση της Παμβώτιδας δεδομένου ότι οι τοπικοί πολιτικοί άρχοντες δυστυχώς δείχνουν προεκλογικά πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.



ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αναρτήθηκε από epirusgate στις 7:31 μ.μ.

Ετικέτες ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ, ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ



=======================================================================
Αναγνώστης για την οριοθέτηση της Λίμνης Παμβώτιδας
Προς όλους τους ανενημέρωτους φορείς


Kυριες και κυριοι η γνωστη οριοθετηση οπως θελετε να την χαραξετε εχει δυο μετρα και δυο σταθμα.δεν μπορει απο την λιμνοποθλα μεχρι την καστριτσα να μην τιθεται θεμα ξεμπαζωματος οταν τα περισσοτερα μπαζα απο το1920 μεχρι το 2000 εχουν γινει σε αυτο το μερος.δεν ξεχναμε το οτι η λιμνη πριν μερικα χρονια εφτανε στην σημερινη οδο παπαδρεου εξω απο το καφενειο 'ναυτακια΄στην σκαλα στην οδο γαριβαλη (σιαραβα) στα παλαια σφαγεια μεχρι τα σημερινα odeon και πιο παλαια ακομη ηλιμνη εφτανε μεχρι το κουρμανιο(υπαρχουν για ολα τα αναφερομενα σημεια φωτογραφικο αρχειο .κ. Παπαταυρου. Αποστολου Βερτοδουλου).Όσο αφορα το μερος απο την Καστριτσα εως το Περαμα οποσδηποτε δεν υπηρχε τοσο μεγαλη "δραστηριοτητα" σμυκρινσης της παμβωτιδος πλην το παλιαο γηπεδο περαματος οπου η λιμνη εφτανε στα φαναρια εξω απο το σημερινο δημαρχειο.καποια μπαζωματα στην αμφιθεα αναμεσα απο τοεγκληματικο αναχωμακαι τον δημοσιο δρομο και καποιες ανεξελενκτες 'προεκτασεις 'στην περιοχη ντραμπατοβας απο ''ιδιαιτερους'' ιδιοκτητες εν γνωση των αρμοδιων επι σειρα ετων ακομη και σημερα.Δεν μπορει την ηλιθιοτητα των πολιτικων με την αποξηρανση της λαψιστας να την πληρωσουν ακομη μια φορα οι λιγοι και οι αδυναμοι στην συγκεκριμενη περιπτωση οι γεωργοι των λογγαδων-βασιλικης.Στο βωμο της τοπικης πολιτικης διαφθορας και των επισης διεφθαρμενων υπηρεσιων δεν θυσιαζομαστε.Μπορει να ειμαστε αγροτες αλλα γνωριζουμε την κοροιδια και τις πολιτικες σκοπιμοτητες του καθε πολιτικου που θα μας φερει την αναπτυξη του τοπου μας αλλα ηαναπτυξη γινετε μονο στις τσεπες τους και τα στομαχια τους.εξαλλου εκλογες ερχονται και ειναι πολλα τα λεφτα .ταλεφτα του ταλαιπωρημενου ελληνικου λαου ο οποιος εμαθε να ξεπερνα σε πολεμους φτωχεια κακουχειες αλλα δεν εμαθε να ξεπερνα ''πολιτικους''

=========================================================================
Λύση για την οριοθέτηση


Μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων στους Λογγάδες, η Περιφέρεια Ηπείρου φαίνεται να έχει βρει κάποια λύση για την οριοθέτηση. Εκτιμάται ότι η λύση στην οποία θα οδηγηθεί είναι να μείνει εκτός οριοθέτησης η περιοχή του αναδασμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ η «κόκκινη» γραμμή, όπως έχει τεθεί, «παίρνει» 700 στρέμματα, με τη λύση που προωθείται, θα αποδοθούν στη λίμνη πολύ λιγότερα στρέμματα, μόλις 200.


Διαλλακτική εμφανίστηκε η γενική γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα για την αλλαγή οριοθέτησης της λίμνης κατά την αυτοψία που έκανε χτες το πρωί στους Λογγάδες, όπου και υπάρχουν και οι περισσότερες αντιδράσεις από κατοίκους.


Οι κάτοικοι διαφωνούν με την απόφαση της επιτροπής οριοθέτησης να βάλει την «κόκκινη» γραμμή στο υψόμετρο 469,54 μ., όπως ορίζουν σχετικές αποφάσεις. Με την οριοθέτηση αυτή αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις αποδίδονται στη λίμνη.

Μόλις οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν τι γίνεται –είναι γεγονός ότι δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωσή τους για το τι θα επιφέρει ακριβώς η οριοθέτηση- κινητοποιήθηκαν αμέσως. Στο πλευρό τους βρέθηκαν πολλοί φορείς, αρκετοί από τους οποίους άνοιξαν και ζήτημα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της οριοθέτησης, ζητούσαν δηλαδή να μειωθεί το υψόμετρο, προκειμένου να μη θιχτούν οι ιδιοκτησίες. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να γίνει. Το πώς γίνεται η οριοθέτηση, βάσει του υψόμετρου 469,54 μ., δεν θα αλλάξει. Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την ενημέρωση που είχε και την αυτοψία που έκανε, φαίνεται όμως ότι έχει βρει κάποια λύση.

Με την υπάρχουσα οριοθέτηση στους Λογγάδες, θίγονται περίπου 700 στρέμματα, τα περισσότερα από τα οποία αποδόθηκαν στους κατοίκους της περιοχής, δεκαετίες πριν, μέσω αναδασμού. Αυτό στο οποίο προσανατολίζεται η Περιφέρεια, είναι να χαρακτηρίσει τον αναδασμό ως νόμιμο έργο (που είναι, χωρίς αμφιβολία) προκειμένου να αποδεσμεύσει περίπου 500 στρέμματα –όσα δηλαδή ανήκουν στον αναδασμό. Τα υπόλοιπα 200 στρέμματα θα αποδοθούν στη λίμνη, και οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν.Ωστόσο, οι κάτοικοι ζητούν να βρεθεί λύση και για τα στρέμματα που βρίσκονται εκτός αναδασμού και σε απόσταση από το νερό.

Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Το στίγμα πάντως έχει δοθεί από την ίδια την περιφερειάρχη με τις χτεσινές της δηλώσεις: «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την οριοθέτηση θα συμβάλλουν στην προστασία της Παμβώτιδας χωρίς ωστόσο να θίγονται τα συμφέροντα και οι δράσεις που έχουν αναπτύξει γύρω από αυτή».

Η «βόλτα» αυτή περιμετρικά της λίμνης ξεκίνησε από το θυρόφραγμα στο Πέραμα, όπου ο νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Περάματος και Παμβώτιδας, Μιχάλης Κασσής και Βαγγέλης Πήχας αντίστοιχα, και υπηρεσιακοί παράγοντες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που ενημέρωσαν την περιφερειάρχη για τα τεχνικά ζητήματα. Ακολούθησε επίσκεψη στην περιοχή της Ντραμπάτοβας και στον κάμπο των Λογγάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου